Over

Naam: Mijke Pelgrim

Geboren: op 5 juli 1978 in Dordrecht

Woont: nu in Amersfoort en daarvoor heel lang in Amsterdam (en een jaar in Edinburgh voor mijn studie)

Houdt van: familie, vrienden, naar buiten, lekkere koffie, schrijven!, heel veel soorten muziek (hard, zacht, langzaam, snel, oud en nieuw), in de trein zitten en uit het raam staren

Houdt niet van: melk (vies!), heel veel nakijkwerk (zo saai), mensen die zeggen dat ik dingen móét doen

Werkt: als lerares Engels op een middelbare school. Dat vind ik een heel leuke baan, omdat geen dag hetzelfde is en ik heel veel van mijn leerlingen leer 😉

Schrijft: al mijn hele leven. Vroeger had ik in de schoolkrant een problemenrubriek (de problemen verzon ik zelf), daarna schreef ik voor het jongerenblad van Amnesty International en nog weer later had ik in het blad Schooljournaal een column over mijn werk als lerares.

Boek 1: al die columns bij elkaar werden een boek: ‘Juf in Actie’, dat uitkwam in 2012.

Boek 2: dat is ‘Dex – Over school en andere ellende.’ Ik wilde al heel lang een kinderboek schrijven maar het lukte steeds niet. Totdat ik mijn enkel brak en een paar weken op de bank moest liggen. Die gebroken enkel was helemaal niet leuk (douchen met een vuilniszak om je been, bleh) maar ik ben wel heel blij dat ‘Dex’ er is.

Boek 3: en wat een feest! Ik bleek nog lang niet uitverteld over Dex en zijn vrienden, dus toen schreef ik nog maar een boek. Het heet ‘Dex – Over vrienden en andere bagage’ en het gaat over iets beloven aan je vrienden dat achteraf helemaal niet zo handig blijkt te zijn.

Inspiratie: dat vind ik altijd zo’n duur woord. Maar de boeken over Dex waren er niet geweest als ik niet al die leerlingen om me heen had die elke dag wel iets doen dat ik grappig, irritant of ontroerend vind. En waarover ik dan wil schrijven.